Om Reija

Född 1965 i Kokkola, Finland, gift med Håkan, två söner, bor och verkar i Kronhem, Knivsta.

Autodidakt

Jag ville bli jurist och läste på juristlinjen i Lund, hoppade av och arbetade bl.a. som undersköterska, arbetsterapeut och rammakare innan jag fann måleriet. Jag var nyseparerad och min värld hade rasat samman. Min tvååring somnade tidigt och kvällarna var långa, oftast utan innehåll. Inom mig växte lusten att skapa… Med barnet under armen rusade jag in på Fältöversten (5 min innan stängning) för att inhandla duk och färg. Jag målade en tavla och blev glad igen! Det var så det började. 

Att beskriva mitt måleri är bland det svåraste, tycker jag. Jag är självlärd och fann tidigt mitt eget uttryck, stil och teknik, kolpenna och olja på linnedukens råa baksida. En tidigare gallerist i New York jämför mitt måleri med Matisse, kubismen och den egyptiska traditionen. Det gläder mig eftersom jag beundrade Matisse mycket innan jag själv började måla för drygt tjugo år sedan.

Det är främst livet som inspirerar mig! Människor och relationer, ibland platser. Särskilt Sjaelland och Danmark på senare år men också mitt eget hem och min trädgård. Det går att utvinna färger, former och mönster ur det mesta, Allt arbete med händerna göder ständigt nya idéer… en tom duk kan vara det mest spännande som finns!

  

 

Hemma i ateljén i Kronhem

Medlem i suomiart.se
Medlem i Svenska Konstnärer (SvK)

 

Visningar: 2639